‘Eerlijk’ en ‘transparant’ zijn in je muziek is als het omschrijven van een mooi landschap. Je weet er woorden aan te geven, maar de echte ervaring heb je, als je het opzoekt en over je heen laat komen. Marcel Broekman’s muziek is een spiegel waar je je makkelijk in kunt herkennen. Warm en kwetsbaar, vrij en gevoelig; het is muziek die ontstaat door een samenspel van talenten, karakters en ervaringen en die zo de ups en downs van het leven schetst.  

Voor Marcel Broekman begon dat leven in het Drentse dorpje Exloo. Hoewel het een warm thuis was, bleek Marcel aangetrokken tot een creatief bestaan. Muziek won het van dans. “De muziekwereld trok me en het drummen leek me makkelijk af te gaan” vertelt hij. “Muziek stond voor mij in zekere zin gelijk aan vrijheid; de mogelijkheid om je vleugels uit te slaan buiten je vertrouwde omgeving.” Marcel trok naar het westen om te studeren aan het conservatorium en werkte daarna, al ontdekkend, aan steeds meer aspecten van muziek. Als sessiemuzikant werkte hij al samen met artiesten als het Jaffo Gate Quartet, Barbara Lok, Ben Cramer, Ralph van Manen en Brian Doerksen, maar Marcel pakte ook het produceren op. Het vak uitoefenen in dienst van de ander is mooi, maar de ambitie van Broekman ging verder. “Ik ontdekte dat ik, als ik wilde zingen waar ik helemaal zelf voor sta, het heft in handen moest nemen.” Gaandeweg begon hij eigen liedjes te schrijven en waagde hij zich aan co-writes. Met de internationaal bekende country artiest Rob Crosby (die op zijn beurt deel uitmaakte van The Common Linnets) schreef hij het duet ‘Open Armen’. Sinds een aantal jaren schrijft Broekman regelmatig samen met Wim Rebergen, die hij ontmoette in de band van Barbara Lok. “Je voegt kleur toe aan mensen met wie je samen leeft. Dat geldt niet alleen voor je persoonlijke relatie, maar ook je professionele” zegt hij. “De songwriters ‘klik’ met Wim zorgde al voor mooie liedjes die mij prikkelen tot meer. Toen we begonnen te schrijven, wilden we compromisloos muziek maken. We leven van fase naar fase en we rijgen mooie en bijzondere, maar ook pijnlijke of zelfs eenzame ervaringen aan elkaar. Dat vormt ons en het brengt nieuwe uitdagingen met zich mee zoals: transparant en kwetsbaar zijn. Ik geloof echt in kwetsbaarheid maar tegelijkertijd vind ik het ook heel moeilijk. Het is niet altijd ‘veilig’, maar ik wil het wel in mijn muziek verwerken.”

Eén van de eerste liedjes die Marcel presenteerde aan het grote publiek, was de single ‘Drenthe’, waarmee ook het werk van het Drents Landschap ondersteund wordt. De single beschrijft zijn geboortegrond en is in zekere zin een lied dat Marcel ‘full circle’ brengt. “Een zeker gevoel van niet begrepen worden, van ambitie naar meer, zorgde ervoor dat ik uit Drenthe vertrok, op zoek naar meer. Maar hoe langer ik weg bleef van Drenthe, hoe meer ik me verbonden voelde met die plek en het ging waarderen. De eerste muziek waarmee ik helemaal op eigen benen stond, moest wel over die geboortegrond gaan. Wim heeft het heel mooi verwoord in de tekst.” De muziek past bij de ontspannen ogende, maar toch ook kwetsbare persoon die Broekman is: een mix van relaxte pop en folk met een vleugje country. 

"De muziek past bij de ontspannen ogende, maar toch ook kwetsbare persoon die Broekman is: een mix van relaxte pop en folk met een vleugje country"

‘Drenthe’ werd opgevolgd door de popsingle ‘Hoger Zonder Vrees’. Hiervoor werkte Marcel samen met producer en componist Henk Pool, bekend van onder andere zijn werk met Guus Meeuwis en Marco Borsato (‘Als Alle Lichten Zijn Gedoofd’). 

Het thema van ‘Hoger Zonder Vrees’ is haast kwetsbaar autobiografisch voor Broekman. Het voelt namelijk haast onnatuurlijk voor hem om zichzelf op een voetstuk te plaatsen. Onzekerheid gaat niet aan hem voorbij. Maar er is ook ambitie. Het zijn trekken waar zoveel mensen zich in herkennen; trekken die hem in zijn muziek kwetsbaar en herkenbaar laten zijn. “Ambitie en angst botsen regelmatig in me. Toen ik de melodie van ‘Hoger Zonder Vrees’ had gemaakt, zag ik mezelf als het ware in de lucht zweven. Het werd een beeld waar Wim Rebergen de tekst op maakte. Het thema past bij me.”

Het repertoire van Marcel Broekman groeit gestaag (een volledig album staat voorzichtig in de planning) en leunt op een sfeervolle mengeling van stijlen. Het geheel klinkt warm en vertrouwd: nederpop, lichte folk en country (een favoriete stijl van Marcel) geven een gevoel van ‘thuiskomen’. Voor Marcel Broekman werd muziek een manier om dat gevoel over te kunnen brengen aan anderen. Het is als met de mooiste landschappen; je wilt graag iemand laten meegenieten.